Verzekering vergoeding
Meerderheid Nederlanders wil alternatieve zorg in basispakket
In 2019 wil meer dan de helft van de Nederlanders graag dat een of meer alternatieve geneeswijzen worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. In de ogen van een kwart van de bevolking heeft alternatieve zorg evenveel waarde’ als reguliere gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen en hogeropgeleiden maken verhoudingsgewijs meer gebruik van alternatieve geneeswijzen dan mannen en lagergeschoolden.
Liever samen sterk
De alternatieve geneeswijzen zou eerlijk gezegd als standaard in het basispakket opgenomen moeten worden. Het gaat er niet om wie iemand geneest, maar dat iemand geneest. Regulier en alternatief kunnen best samenwerken. Het is een kwestie van bereid zijn om samen anders naar de gezondheidszorg te willen kijken. De gezondheidszorg in zijn gehele breedte zal er dan zoveel sterker door gaan worden. Toch zou ik graag reguliere (artsenij) en alternatieve geneeswijzen (volksgeneeswijzen) als twee verschillende geneeswijzen willen blijven zien. Maar dan wel met respect naar elkaar toe ondanks de verschillen. Ik denk zelf dat in de toekomst dit ook niet anders kan. De Nederlandse gezondheidszorg is nu bijna onbetaalbaar geworden. We hebben nog de keuze maar het moet straks echt anders.
Onze gedachten zouden juist naar mensen met een minimum inkomen moeten uitgaan. Deze mensen hebben over het algemeen meer zorg nodig met weinig of geen financiële middelen. Juist bij deze mensen daar is de zorg het eerst onbetaalbaar. We hebben in Nederland al 2 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Vergeet niet dat de onderkant van de maatschappij het fundament is van onze maatschappij. En goed fundament is de basis voor een gezonde samenleving. Willen we een gezonde maatschappij dienen we juist daar zorg voor te dragen.
Belangrijke vermelding
We willen en kunnen zeker niet zonder reguliere geneeswijze. Toch als alternatieve therapeut heb ik ervaren dat patiënten naar huis werden gestuurd doordat er geen diagnose kon worden gesteld en daardoor niet kon behandelen. Men zei dan dat je er maar mee moest leren leven. Men gaat dan toch op zoek naar op een alternatief met betaalbare en simpeler oplossingen. Het draait in wezen toch om maatwerk en verbindingen leggen. De zorg-verzekeringswereld wil juist dat we meer de kant van de reguliere gaan denken en handelen. Geestelijke gaven daar kan men helaas niets mee. Men wil het kunnen ijken door kennis. Daarvoor zijn er nu verplichte cursussen en opleidingen op HBO niveau. Men wil ook graag dat wij beter gaan communiceren met de reguliere artsen en specialisten. Netwerken noemt men dat. Dit alles heeft de alternatieve geneeswijze sterk doen veranderen. Het grote voordeel dat we nu wetmatig gelijk staan met de reguliere. Maar we blijven waakzaam om onze authenticiteit te behouden.
Alternatief verzekeren of niet?
Gemiddeld betaalt u net zoveel aan aanvullende verzekering als dat u vergoed krijgt. (hierdoor verzekeren mensen zich minder in de alternatieve zorg). AV is in 2020 dus (in de meeste gevallen) niet erg zinvol. Indien u geen gebruik maakt spaart u geld, indien u wel gebruik maakt heeft u de kosten – meestal tot een maximum- van tevoren al betaald. Alleen als je regelmatig naar een alternatieve therapeut gaat is het wel voordeliger. Elk jaar veranderen de verzekeringen weer hun plannen. Ook als je verzekerd bent voor energetische geneeswijzen kan het nog zijn dat bepaalde verenigingen binnen dezelfde branche niet vergoedt worden. Het is ingewikkeld geworden, kijk goed uit dus welke verzekering bij u past. Kijk ook de vereniging waar je therapeut bij aangesloten is. Ook dit is van belang omdat niet alle verenigingen van dezelfde therapie vergoedt worden en dat kan bij elke verzekeringsmaatschappij weer verschillen. De volgende zorgverzekeraars vergoeden in 2022 consulten van Registertherapeuten die aangesloten zijn bij VBAG, mits men een aanvullende polis heeft die alternatieve geneeswijzen vergoed.
Als u bedragen wilt vergelijken kunt u kijken op Zorgwijzer.nl
Door de ingewikkelde verzekeringsconstructies dienen cliënten goed hun polisvoorwaarden te informeren, wat wel en niet wordt vergoed ten aanzien van alternatieve geneeswijzen. Zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met je eigen zorgverzekering.
Nieuwe ontwikkelingen in de zorg?
De maatschappij wordt steeds ingewikkelder, dat merken we allemaal. Ontwikkelen betekend letterlijk af-wikkelen met andere woorden; Als we de gezondheidszorg betaalbaar willen houden,laten wij dan alles gaan vereenvoudigen. Dit is voor mij een beginnende weg naar orde en betaalbaarheid.